Türkiye'de Yangın Danışmanlığı
- attilasoyluoglu
- Aug 12, 2022
- 2 min read
Updated: Nov 12, 2022
Ülkemizde yangın danışmanlığı ünvanı hukuki koruma altında olmadığından danışman için herhangi bir yasal talep söz konusu değildir. Hal böyle olunca, eğitimi, bilgi ve tecrübesine bakılmaksızın herkes yangın danışmanı olabilmektedir. Diğer ülkelerde örneğin Amerika, Almanya veya İngiltere'de danışman olmanın esası akredide olması ve ulusal kurum tarafından tescil edilmiş olmasıdır. Örneğin Amerika'da NFPA kurumu CFPS, CFPE veya CFI belgesi ile yangın sektöründe görev alan uzmanları belgelemektedir. Almanya'da DAkkS, TÜV, İngiltere'de BSI onaylı ISO 17024 belgeleri ile danışmanlık hizmeti verilebilmektedir.
Türkiye yüksek yapılar ve endüstriyel tesisler yoğunluğu açısından Avrupa'nın önde gelen ülkelerindedir. Dolayısı ile yangından korunma konusu sadece belediyeler ile itfaiye teşkilatının omuzlarına bırakılmamalıdır.
Yapılması gereken itfaiye ile üniversitelerin iştirakiyle TS ISO 17024 yangın danışmanlığı statüsü için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişkiliği Bakanlığı koordinasyonunda, sektörde faaliyet gösteren uzmanlardan oluşan bir çalıştay ile danışmanlık yetkisinin ne şekilde, nasıl ve kimlere verileceği, asgari eğitim ve sınav şartları ile müfredat kararlaştırılmalıdır.
Belli yapı tiplerinin yapı kullanım izin belgesinin süreli olması, yangın, deprem ve birçok konuda binaların mevzuata uygunluğunun dönem dönem kontrol edilmesini sağlayacaktır. Örneğin yeni bir yapının yapı kullanım izin belgesinin 5 yıl olarak düzenlenerek, yüksek olmayan (<22,5m) ile düşük tehlike sınıfındaki yapılar hariç olanların her 3-5 yılda bir deprem, projeye uygunluk, kullanım şekli ve yangından korunma esasları çerçevesinde denetlenerek izin belgesinin uzatılması sağlanabilir. Bu hem endüstriyel hem de kommunal yapılar için düzenlenebilir. Aksi takdirde ruhsat ve izin belgesi alınana kadar şartlar sağlanmış olsa dahi, aradan geçen zaman içinde yangından korunma sistemleri yetersiz kalmaktadır.
NFPA raporlarına göre binalarda söndürme sistemlerinin çalışmamasının temel sebebi bakımsızlık ve su kaynaklarının zaman içinde devre dışı kalması olduğu gösterilmiştir. Bu tür bir çalışma yapıların projelerine uygunluğunu, kompartıman alanları, yangın kapılarının yeri ve niteliği, kaçış yolları, insan yükü hesapları, tahliye kapasitesi, söndürme, algılama, acil aydınlatma, duman kontrol vb. gibi tüm konuları kapsamalıdır.
Nasıl ki iticari ve binek tüm araçlar TÜV-Türk tarafından uygunluğu dönemsel kontrol edilip verilmekte ve bu sayede sürekli denetim altında tutulabilmekte, aynı mantıkta hayat güvenliği açısından yüksek binaların, orta tehlike 3 ve üstü endüstriyel tesisler, hastaneler, okullar, alışveriş merkezleri vb. yapıların dönemsel olarak uzmanlar tarafından değerlendirilmesinin gerekliliğini yaşanan tecrübeler ortaya koymaktadır.
Comments